Welkom op de website!

Leuk dat je op mijn website kijkt. Heb je rijangst, ben je onzeker of heb je examenvrees? Dan ben je hier aan het goed adres. Uiteraard kun je ook bij mij terecht voor “gewoon” een goede opleiding voor het rijbewijs B.
Wat ik zo jammer vind voor mensen met rijangst en onzekerheid, is dat er een taboe op rust. Veel mensen in je omgeving zullen zeggen dat je gewoon weer achter het stuur moet gaan zitten. Of ze bieden aan om naast je te komen zitten. Zo simpel is het helaas niet.

Jij moet zelf beslissingen nemen, want jij zit immers achter het stuur en niet de persoon naast je! Daarnaast wordt er regelmatig geholpen” of “gecoacht door een vriend/partner die je wel even helpt. Hiermee bevestigd die persoon wat jij al denkt, namelijk dat je niet goed kan rijden. Ondanks de goede intenties van het advies, jouw zelfvertrouwen daalt steeds verder.

Hoe werkt RIJANGST
Je bent onzeker in het verkeer en stelt het rijden steeds uit. Je begint met excuses bedenken. Het is je dag niet, je bent moe, hebt hoofdpijn, verkeerde schoenen aan, het is zondag, het regent, het is volle maan. Door het steeds meer uit te stellen kan onzekerheid overgaan in rijangst.

Vrouwen die net bevallen zijn kunnen zich zeer verantwoordelijk voelen. Wat als ik een ongeluk krijg?. Daardoor wordt een ritje in de auto ontweken. Daarnaast kunnen mensen ook rijangst hebben ontwikkeld nadat zij een trauma hebben meegemaakt. Maar zelf auto kunnen rijden geeft jou een grote mate van vrijheid en je bent minder afhankelijk.

EXAMENVREES
Examenvrees is een heel ander verhaal. Vooral perfectionisten hebben last van examenvrees. Alles moet perfect gaan! Wanneer volgens de kandidaat niet foutloos gereden wordt loopt men hierop vast, blijft nadenken over hetgeen er mis ging en rijdt uiteindelijk niet meer in het hier en nu.  Vervolgens maakt de kandidaat fout op fout door niet meer in het hier en nu te zijn, maar te blijven hangen in hetgeen er achter zich ligt. Daarnaast willen mensen met examenvrees het vaak juist te goed doen voor een examinator. Dan ben je niet voor jezelf aan het rijden maar voor een ander! Dit werkt helaas niet. Een keer een vergissing maken mag echt hoor, als je het maar netjes oplost. Geen enkele examinator heeft een foutloos examen meegemaakt, dit presteert niemand! Er bestaan faalangst-examens. Deze duren langer omdat er time-outs genomen mogen worden.

Het voordeel van rijles nemen van een gespecialiseerd instructeur is dat men zichzelf niet hoeft te bewijzen. Samen kunnen we bekijken wat er beter kan en van bouwen van hieruit verder. Het doel is uiteindelijk zelfstandig de weg op te durven en te kunnen.
Ook voor mensen die al een rijbewijs hebben kan het vertrouwd voelen dat er iemand naast zit die pedalen heeft waardoor foutjes ondervangen kunnen worden.
Je hoeft niet meteen de drukte in maar begint met een gesprek en dan starten we op een rustige plek wanneer hier behoefte aan is. We nemen samen alles goed door en van hieruit pikken we het autorijden weer op.

 


E-mailen
Bellen
Map
Info